Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ SOLISTI VENETI

Οι  Solisti Veneti είναι παλιοί γνώριμοι στο Αθηναϊκό κοινό, έχοντας δώσει πολλές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αξέχαστη θα μας μείνει η παράσταση του “Ορφέα” του Μοντεβέρντι που διηύθυνε ο Claudio Scimone.

Δυστυχώς στην συναυλία που παρακολουθήσαμε στις 10 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η απουσία του ήταν αισθητή, είχε αποβιώσει λίγο καιρό πριν στην Ιταλία. Η συναυλία αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του, και η Ορχήστρα έπαιξε χωρίς Μαέστρο.

Η κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου, αγαπητή καλλιτέχνης τόσο στον Scimone, όσο και στην Ορχήστρα, μαζί έχουν δώσει συναυλίες και ηχογράφησαν έναν δίσκο “Vivaldi ma non solo”, εμφανίσθηκε στη συναυλία αυτή αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο μαέστρο και δάσκαλο.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον αγαπημένο συνθέτη του Scimone τον Βιβάλντι με κοντσέρτα και άριες από τις όπερές του.

Στη συναυλία αυτή η Μαρίτα Παπαρίζου ξεδίπλωσε όλη της την τέχνη, αποδεικνύοντας πως είναι μια αναμφισβήτητη ερμηνεύτρια της μουσικής του Βιβάλντι. Το ρεπερτόριό της δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική Μπαρόκ, αλλά και στον Ροσίνι, αγαπημένο της συνθέτη, (μάλιστα αρχικά η συναυλία αυτή επρόκειτο να είναι αφιερωμένη στον Ροσίνι και συγκεκριμένα σε άριες από τις λιγότερο γνωστές του όπερες), όπως και στη Μεσαιωνική μουσική (με συναυλίες με έργα του Αλφόνσου του Σοφού), καθώς και στο Γαλλικό τραγούδι.

Στη συναυλία αυτή ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο και με μια άψογη τεχνική, απαιτητικές άριες από τον Μαινόμενο Ορλάνδο , τον Φαρνάκη και τον Μοντεζούμα. Σαν φόρο τιμής τραγούδησε με συγκινητικό τρόπο το Eja Mater από το Stabat Mater του Βιβάλντι, μια από τις συγκινητικότερες στιγμές της βραδιάς.

Εκεί όμως που απολαύσαμε την τεχνική της και την ερμηνεία της ήταν στην άρια “se lento ancora il fulmine ..” από τον Argippo του Βιβάλντι, έργο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ερμηνεύτηκε σε Πρώτη Πανελλήνια παρουσίαση από την Μαρίτα Παπαρίζου.

Οι Solisti Veneti από την πλευρά τους ερμήνευσαν με τον μοναδικό τους ήχο Κοντσέρτα του Βιβάλντι, και έργα του Ροσίνι και του Μποκερίνι. Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν αναφέρει τα ονόματα του εξαιρετικού κλαρινετίστα που ερμήνευσε τις Παραλλαγές για κλαρινέτο και Ορχήστρα από όπερες του Ροσίνι, καθώς και τον εξαιρετικό βιολιστή που ερμήνευσε τις Παραλλαγές του Παγκανίνι για βιολί και Ορχήστρα πάνω στον “Μωυσή στην Αίγυπτο” του Ροσίνι. Στο τέλος μας προσέφεραν μια εξαιρετική ερμηνεία του έργου του Μποκερίνι “Ritirata di Madrid”.

Μια απολαυστική συναυλία που ελπίζουμε να επαναληφθεί σύντομα.

Αλέξης Σπανίδης operattika.gr

o5#(AA0Tub#HLX)O2djzj5xE